Brodering


Stilkesting

En god regel når det gjelder stilkesting (også kalt kontursting) er at du starter i den enden hvor man videre kan følge buer og løkker mot klokka, da blir stingene mye penere. 

Stikk opp nåla helt i enden og lag det første stinget ca 5-6 mm på oversiden og ca 2 mm kortere på undersiden. Deretter fortsetter du med neste sting ca 3-4 mm fra det første og stikker opp nåla ved enden av forrige sting.

Rundt de små løkkene lager man litt kortere sting, og det kan være greit å holde seg litt i ytterkant av trykket, for stingene har her en tendens til å trekke seg sammen. Det siste stinget blir penest om det er litt kortere enn de andre. Fest tilslutt trådene på baksiden, sikksakk over omtrent 6-8 sting, og klipp av tråden.

På bildene ser man hele prosessen med å brodere stilkesting . På de siste bildene ser du hvordan stingene ser ut på baksiden, og hvordan du fester tråden til slutt

Tips: Broder mot deg ved å stikke nåla fra deg. Da har du bedre kontroll, og du sparer rygg og skuldre. Dessuten, trekk alltid nåla opp på høyre siden av garnet, dette må gjøres på grunn av retningen garnet er tvunnet. Dette gjelder spesielt for stilkesting. .


Tegning av stilkesting
Tegning av stilkesting

Blader

Bladene er ikke så vanskelig å brodere, men det trengs litt øvelse før man får dem til. I begynnelsen satte jeg en strek langs midten av hvert blad slik at jeg hadde bedre kontroll på hvor stingene skulle gå.

Start nederst på bladet og jobb deg oppover til toppen, deretter pleier jeg å starte nederst igjen og jobber meg oppover på den andre siden av bladet. Fant ut at jeg synes det var lettere å kontroll da.



Bladnerver

Kalles gjerne pyntesting, og disse dekker over mellomrommet som dannes når du broderer bladene. Bli kjent med hvor de ulike fargene skal være. Disse pyntestingene har omtrentlig samme utgangspunkt i bunnen av bladet, og jeg broderer fem graderte sting på hvert blad.

Når det gjelde de hvite bladene starter du med 2 sting gule nerver på hvert blad, før du går etter med de mørke røde.

På bladnervene nederst ved rosene bruker jeg som oftest seks eller sju graderte sting, kommer litt an på hvor god plass det er.

©Lundebybunad.com
©Lundebybunad.com
©Lundebybunad.com
©Lundebybunad.com

Plattsøm

På bildene ser du hvordan man broderer plattsømmen på de små "tyttebærene" trinn for trinn. Man benytter den samme fremgangsmåten for knoppene. Plattsømmen på rosene og på blomsten er nærmere beskrevet i egne kapitteler.

Man starter i den ene spissen av bladet, og som du ser på bildene går stingene skrått over bladene. Skulle du gjøre feil så ta det opp igjen med en gang og prøv på nytt. Fest til slutt tråden i hver sin retning på baksiden og klipp av, men la det være igjen en liten stubb av tråden. Ikke la den ikke blir for kort, da kan broderingen stå i fare for å gå opp igjen. 

Rosene

Før man starter med rosene så broder ferdig de nederste bladene og den gule ringen. Start med de grønne bladene. De lages på samme måte som den små bladene, det er bare litt flere sting, og på pyntestingene bruker jeg sju graderte sting.

Så er det den gule ringen. Bruk midten på en CD-plate for å markere hvor ytterkanten på ringen skal være. Ikke bry deg om markeringene som er trykket på rosene fra før. Den gule ringen består av tre rader med stilkesting. Man starter ytterst og jobber seg innover rad for rad. Bare pass på at radene er tett inntil hverandre, og at du jobber deg mot klokka.

Da er det på tide å brodere selve rosen. Start med å markere med en blyant/kritt hvor fargene skal avgrenses, slik som bildet viser. Start med rosa og lag det første rosebladet. Stingene skal være tette og pass på at de ligger pent ved siden av hverandre. Her det lurt å jobbe seg rundt rosen fra venstre mot høyre, og stikk alltid nåla fra deg.

Når du er ferdig med det første rosebladet så parkerer du resten av det rosa garnet som på bilde. Så starter du med lys rosa, og broderer de neste tre rosebladene på samme måte. Når du er ferdig med lys rosa, henter du den parkerte rosa tråden og fortsetter med den. La det være god overlapp på stingene. Så fyller du igjen resten med mørk rosa. De mørk rosa stingene skal være tett inntil den gule ringen. Legg merke til at første og siste sting på både rosa og lys rosa garn i rosebladene går helt ned til den gule ringen.

Disse rosene kommer til å bli penere og penere for hver gang du broderer dem, men jeg håper veiledningen min hjelper deg med å bli fornøyd etter bare litt trening. Prøv deg frem og gi deg ikke før du er fornøyd. Husk øvelse gir mester!

Som du ser av bildene så følger jeg ikke helt trykket på rosen, annet enn i ytterkant. Prøv å få til en liten spiss på toppen av hvert roseblad, da blir rosene penere.

På det siste bildet ser du rosen er nesten ferdig, det mangler bare å fylle gul ring med mørk rød tråd. Da starter man med et sting tvers over på midten og fyller på med sting på hver side. 

Etter at jeg selv har hatt noe prøving og feiling med disse rosene, fant jeg ut at de blir finest om man starter ytterst og jobber seg innover mot gul ring.

Som du ser er rosene brodert med sjattersøm som gir mere liv i rosene, enn om du skulle brodert plattsøm med avgrensende farger.


Blomsten

Denne blomsten var noe jeg egentlig grudde meg litt til å starte med, for den ser ganske omfattende og vanskelig ut, men den er overraskende lett og rask å brodere. Den består av plattsøm, og jeg starter med de to grønne bladene nederst. Plattsømmen går i speilvendt retning av hverandre på de to bladene.

Deretter broderer jeg sidebladene. Jeg starter med okergult garn, deretter lys rosa, og til slutt rosa som broderes litt på skrå av lys rosa. Se på bildene, jeg håper jeg har fått tatt detaljerte nok bilder for å vise hvordan dette blir brodert, det er ikke så lett å forklare dette.

Når det gjelder buene på toppen starter jeg med grønn. Når det er ferdig snur jeg hele motivet, og broder rosa fra motsatt side. Disse buene blir brodert på mange forskjellige måter som du lett kan finne bilder av på nettet. Kanskje du heller vil at buene skal se ut som noen av de du finner der? Prøv deg fram og fin din stil. Grunnen til at jeg broderer de slik som dette, er at det er dette jeg fikk til, og da var det sånn det ble!

Den mørk rosa fargen broderer jeg til slutt, og den overlapper litt de to andre fargene. Denne skjuler mellomrommet på de to andre fargene. På det siste bildet ser du en ferdig brodert blomst, det er kun gulltråden som gjenstår.


Gulltråden

Jeg pleier å vente med gulltråden helt til slutt, og det er heldigvis ikke så veldig mye som skal broderes med gulltråd, men vanskelig er det ikke. Det er bare gulltråden i seg selv som er vanskelig å jobbe med, da den har en tendes til å forskyve seg i trådtvinningen. Hvis det var uforsåelig språk kommer du snart til å skjønne hva jeg mener!

Et tips for å unngå at tråden forskyver seg er å bruke en litt lang tråd. Om den allikevel skulle forskyve seg så fest den, og fortsett med en ny tråd.

Den enkleste måten å brodere gulltråden på er å først lage alle horisontale linjer, og deretter starte en vetikal med å begynne nederst, gå opp og lage korssting på vei ned. Fortsett deretter til neste vertikale linje.

Broder gulltråden på samme måte som gitterborden ved å strekke tråden begge retninger for deretter å feste krysningspunktene med korssting-

©Lundebybunad.com
©Lundebybunad.com

Gitteret

Gitteret lages på samme måte som man broderer gulltråden, men her må man bruke en linjal og skredderkritt eller hvit blyant for å markere opp hvor trådene skal være.

Ytterkantene på borden (som er trykket på bunaden) broderes med stilkesting. Selve gitteret broderes ved at man strekker ut tråder og broderer korssting i krysningspunktene.

Jeg synes der er penest med rette ruter i stedet for de skrå, men dette er en smaksak, så du lager gitterborden slik du ønsker. Jeg lager vanligvis tre vannrette striper pr bue, (se bildet) dette gir 2,5 ruter i buehøyden, og jeg synes dette blir passe store ruter. 

Deretter tar jeg de vertikale trådene og broderer korssting på alle steder hvor trådene krysses. Sy sammen sidesømmene før du broderer gitter helt ut i sidene, for å få en penest mulig overgang.  Les gjerne eget kapittelet om sidesømmen på monteringssiden før du syr sammen.

Gitteret og sidesømmen er det aller siste jeg gjør før jeg går i gang med resten av monteringen.

Gitterborden er rask og enkel å brodere! ©Lundebybunad.com
Gitterborden er rask og enkel å brodere! ©Lundebybunad.com