Montering

Før du monterer

Det følger med en monteringsveiledning i broderipakka, og man kan selvfølgelig bruke denne, men jeg gir deg her en som er mere beskrivende, og med bilder til. Man kan også selvfølgelig sette bort hele monteringen til noen som kan dette, men har du sydd litt med maskin fra før, og føler deg trygg på det, så klarer du nok dette også!

Før man starter monteringen så vær sikker på at du har brodert alt som skal broderes. Se over motivene en etter en, og hvis du synes det mangler et sting her og der, så fyller du på der det trengs. Husk at det er viktig å være fornøyd med det du har gjort, og det kan være vanskelig å rette på dette senere.

Press alle deler før montering. Bruk et fuktig oppvaskhåndkle eller lignende, og sett strykejernet på trinn to. Nå vil du se at broderiene vil bli alldeles nydelige; de vil se mye bedre ut etter at du får presset dem.

Lag gjerne en syprøve som er nærmere beskrevet på siden Råd og tips. 

Det aller meste av det du trenger følger med broderipakka, men du må i tillegg kjøpe følgende; et par meter med forstoff og en bred strikk (1 cm bred)

Forstoffet brukes nederst på stakken og strikken til lua. Du får nok stoff til et underskjørt om du kjøper to meter.

©Lundebybunad.com
©Lundebybunad.com

Ekstra over skuldrene

Mønsteret til frontstykkene mangler litt over skuldrene, og man må legge til litt mønster selv. Bruk et ark og litt tape. Jeg legger til ca 15-16 cm slik at mønsteret går opp til stoffkanten. Strek opp med en linjal og klipp til. Bredden på tillegget er ca 8 cm.

Mønsterdeler til foret

Det kan være greit å la forstoffet få seg en runde med strykejernet før du legger på mønsterdeler, da blir jobben lettere. La forstoffet ligge dobbelt, og legg ut mønsterdelene. Brett ryggmøsteret på midten og legg den i stoffbretten som bildet viser. Legg ut resten omtrent slik som vist på bildet. Mønsterdel til belegg følger ikke med, så det må du klippe til selv, eller last ned og skriv ut, du finner det lenger ned, i kapittelet som handler om belegg. Fest gjerne mønsteret med noen knappenåler her og der før du tegner rundt delene med en blyant.

Jeg forlenger ryggen og nederst på frontstykkene helt ned til stoffkanten, både på foret og ullstoffet, hvorfor kommer jeg tilbake til senere. Bruk en linjal.

Klipp ut delene. Husk at lueforet trenger du bare en del av. Fest noen knappenåler i stoffet slik at det ikke sklir når du klipper. Husk sømmonn på aller deler unntatt beleggene. Beleggene trenger ikke sømmonn.

Brett ut ryggstykket for å tegne opp mønsteret på den andre siden også.  Snu stoffet til frontene og tegn også dette opp på andre siden.

Kast over alle delene med symaskin umiddelbart da dette stoffet rakner veldig fort.


Belegg

Man syr på et belegg på hvert frontstykke av foret, slik at bunadslivet stives opp litt. Dette er viktig slik at frontstykkene ikke skal henge. Kast over belegget i kanten, jeg tok to runder med symaskinen for å være sikker. Fest belegget med knappenåler en liten cm innenfor sømmarkeringene og sy fast med symaskin. Lag noen blyantstreker på skrå over hele belegget og sy med maskin også på disse, eventuelt sy striper frem og tilbake slik at belegget er skikkelig festet.

Mønsterark til belegg finner du her:

Spongen

Spongen sitter foran på stakken. Det er viktig å legge i grålin i denne for at den skal holde formen.

Mål opp 2 stykker av ullstoff og ett stykke av grålin som alle er 23x5 cm. Merk opp 1 cm sømmonn på 3 av sidene på grålinet. Legg alle tre delene opp på hverandre, og la grålinet ligge øverst. Sett i noen knappenåler så det ikke sklir. Sy en søm på de tre sidene hvor du har merket av.

Klipp av litt av sømmonnet i de to hjørnene, slik at du får pene hjørner når du vrenger spongen. Vreng spongen slik at grålinet kommer i midten. Sy deretter en søm langs kanten, et par-tre mm inn på de tre lukkede sidene. På den åpne siden nederst syr du en sikksakksøm for å lukke.

Den ferdige spongen vil nå være ca 21x4 cm.


Sidesøm i stakken

Noen broderer ferdig gitteret og syr sammen stakken vilkårlig etterpå. Jeg har valgt å ikke gjøre dette. Jeg ville ha en pen overgang av gittermotivet, så jeg sydde den ene sidesømmen helt på slutten av broderingen med gitteret som bildet viser. Så broderer du resten av gitteret og syr deretter neste sidesøm på samme måte.

Før sammensyingen målte jeg avstander fra bladspiss til bladspiss på tilsvarende motiver, og markerte avstander der jeg skulle sy sidesøm. Dette fordi avstandene på motivene ikke skal bli betydelig lengre eller kortere enn andre steder. På bildet kan du se at jeg i tillegg har markert høyden slik at gitteret får en pen overgang. Dette betyr at det kan være en forskyvning av hver stakkdel øverst og nederst med noen centimeter. Dette har ingenting å si for videre montering.

Jeg må innrømme at jeg brukte flere forsøk på å få sidesømmen slik jeg ville ha den, men ble til slutt veldig fonøyd med resultatet. Jeg vil presisere at gitteret ikke er brodert over sidesømmen, den er avsluttet på hver av stakkdelene.

Hvis du får mye overflødig stoff i sidene etter sammensying av sidesømmer så klipper du av dette, og kast over kantene.

Splitt sidesømmen og press.


©Lundebybunad.com
©Lundebybunad.com

Vesten

Denne heter vel egentlig livet, men her har jeg kalt den vest.

Man starter med å sy sidestykkene til ryggstykket, både foret og ullstoffet.  Press sømmene mot ryggen på delene. Som bildet viser så er ryggen litt for lang på foret, siden jeg har forlenget delene helt ned til stoffkanten. Klipp av så det blir jevnt med resten og kast over nederst på ryggen på nytt.

Om du ikke har sydd på belegg allerede så gjør du det før du går videre. 

Legg ut delene rette mot rette og fest med knappenåler rundt hele veien. Sy etter sømmarkeringene hele veien rundt unntatt nederst. Start ved den horisontale sømlinjen og avslutt ved ved den horisontale sømlinjen på andre siden, altså ikke sy lenger ned enn dette.

Før du vrenger vesten, så klipp til noen snitt i sømmonnet hvor det buer seg, og klipp vekk noe av sømmonnet i hjørnene, slik at du får rettet ut vesten ordentlig. Og et lite tips: Spissen øverst på frontstykket kan du med fordel avrunde en smule, for den spissen som er avtegnet er ikke fysisk mulig. Her må du også klippe vekk en god del av sømmonnet, bare vær forsiktig så du ikke tar alt for mye.

Press vesten og fjern markeringstrådene der den synes.  Markeringstråden nederst kan gjerne være igjen.

Skuldrene justeres etter brukeren og fest med noen knappenåler. Sy to sømmer for å feste skulderstroppene. Den ene for å feste selve stroppen, den andre for å skjule det lyse foret. Juster gjerne litt på bredden ved stroppene bak for å få en jevnere overgang.

Så skal det lukkes nederst på vesten. Merk opp og klipp av ullstoffet nederst så det er ca 2,5-3 cm kortere enn foret.

Brett foret dobbelt rundt ullstoffet på fremsiden slik bildet viser og fest med knappenåler hele veien rundt. Sy en søm rundt hele veien. Jeg brukte hvit tråd denne gangen, men du kan også bruke svart.

Da er vesten ferdig, men det gjenstår å tilpasse den til bruker. Dette skriver jeg om i neste kapittel

Tilpasse vesten

Vesten må tilpasses til den som skal bruke den. La brukeren prøve vesten og beregn ca hvor mye den må legges inn. Marker først livlinjen som er et par fingerbredder over midjen. Bunaden sitter penere om livlinjen kommer litt opp, da virker hoftene smalere. Livlinjen bør allikevel ikke være så høyt opp at spongen dekker over broderiet foran, juster da i så fall skuldrene litt opp.

Vreng vesten og legg frontstykkene tett mot hverandre. Sett i noen knappenåler så det holder seg på plass og marker med en blyant der du skal sy sidesømmer. Lag en rett søm. Ikke sy lenger ned enn til livlinjen, husk at man skal ha plass til hofter! Pass på at du ikke syr sidesømmen over broderiene. 

Prøv vesten på nytt og juster om nødvendig, og hvis den er litt løs i livet så sy en ny søm litt på skrå fra toppen og ned. Marker på nytt med blyant, og bruk gjerne linjal. Den første sømmen kan bare bli værende.

Sømmonnet som blir i sidene bretter du bakover, og fester godt med noen knappenåler, for dette skal ligger bakover når du syr på stakken. Dette sømmonnet er det du har å justere vesten med senere i tillegg til justering over skuldrene. Dette sømmonnet må ikke klippes av.


Legge opp stakken

Man legger opp stakken før man monterer den til livet. Jeg synes det er greit å legge på et stykke med forstoff nederst på stakken for å beskytte baksiden av broderiene mot slitasje når man går og sparker i stakken. Dette foret følger ikke med så jeg har kjøpt dette et annet sted. Bruk et lett forstoff så stakken ikke blir så tung. Riv av to remser hver på ca 25 cm og sy sammen til en lang remse. Kast over rivekanten, dette rakner veldig lett. Sy denne deretter rette mot rette nederst på stakken

Marker på stakken med skredderkritt der du vil legge opp, ca 5-6 cm nedenfor broderiene. Brett inn kanten og sy for hånd usynlige sting på baksiden, der du har sydd foret til stakken. Gjenta med usynlige sting øverst på foret, altså det er usynlige sting både øverst og nederst på foret. Man kan også kjøpe en remse med vlieselin og stryke på plass bretten før man går over med usynlige sting, da holder det seg på plass. Gjør dette da først nederst, deretter øverst.

Sy stakken til livet

Av de fire store blomstene skal det være en midt foran, en midt bak, og en på hver side. Dette gjør at sidesømmene kommer skjevt ut. Dette vil ikke synes når du bruker den.

Start med å måle hvor lang stakken skal være. Hvis du ikke allerede har lagt opp stakken gjør du det først. Mål fra et par fingerbredder over midjen og til litt over ankelen. Det er bedre om bunaden er et par cm for kort enn om den er for lang. Om den er for lang skrubber den ned i bakken om du går i en liten helling og nedkanten kan fort bli ødelagt.

Marker sømlinjen først med skredderkritt og deretter med en hvit tråd. Den hvite tråden gjør at du ser markeringen fra begge sider. Hvis du ikke har for stor forskyvning av stakkdelene kan du rive av for mye stoff, men la det gjerne være ca 5 cm sømmonn slik at du har noe å justere lengden med. Gjør et klipp i jarekanten og riv av resten.

Nå markerer du midt foran og midt bak, legg stakken på et strykebrett eller på gulvet og følg midten av en blomst opp til toppen og sett et merke her. Spongen skal være midt foran, og sett også et merke på spongen både på midten langs livlinje. Du bestemmer hvor høy du vil ha spongen, jeg selv har markert den midt på, slik at den blir to cm høy. 

Man starter med å folde stakken midt foran ved spongen. Spongen skal gå over en bred midtfold, og en mindre fold på hver side av midtfolden. Siden spongen jeg har laget er 21 cm har jeg valgt å la midtfolden være 13 cm og de på hver side 4 cm. Fest på pongen med knappenåler rette mot rette. På bildet hvor jeg har festet spongen med knappenåler ser du også hvordan jeg har festet trykknapper og hempen. Dette tar man til slutt, men bildet er hentet fra en bunad jeg har justert lengden på. 

Innerst i folden på venstre side av spongen skal det være en splitt. Marker rett ned med kritt før du klipper. Pass på at du ikke klipper skjevt. Sy på skråbånd i splitten. Lengden på splitten avgjøres av hvor brede hofter brukeren har. Skråbåndet følger med broderipakka,

Lag motfoldene midt bak, og juster foldene i hver side etter foldene foran og bak. Lag foldene ca 4-5 cm brede. Her må man prøve seg fram og dette bruker man nok litt tid på. Husk at det også skal passe til bredden på livet. Vær raus med knappenålene slik at alt holder seg på plass. Pass også på at sidesømmene blir gjemt bak en fold. 

Lag alle folden fra rettsiden, dette er viktig for å få et jevnt resultat. Jeg prøvde meg på å legge folder fra vrangen og fikk meg en aha-opplevelse når jeg så resultatet, så det gjør jeg ikke igjen. Når du er ferdig med å folde så vrenger du stakken. Legg vesten inn i stakken rette mot rette og pass på at spongen blir modt foran, og midtfolden bak skal selvfølgelig være midt bak. Her må man gjerne prøve seg fram litt. Har du slekt eller venner som har lundebybunad, eller en som har lignende søm, så spør om du kan få låne den, for å bedre forstå hvordan den er sydd sammen og hvordan den er foldet. Det er ikke alt som er like lett å forklare her, men forhåpentligvis forstår man etterhvert som man starter på oppgavene.

Hvis du har sydd sidesømmer i vesten, bretter du sømmonnet bakover og fester dem med noen knappenåler så de holder seg på plass når du syr sammen bunaden. Dette sømmonnet er det du har å justere vesten med senere, om det skulle bli nødvendig, så dette må du for all del ikke klippe av.

Sy sammen liv og stakk med symaskin. Jeg har en vanlig enkel symaskin og det gikk helt fint, selv om det er mye stoff å sy i gjennom. 

Fest spongen til livet med noen sting i den enden hvor det ikke er splitt.

Fest 4-5 hemper i fronten ca halvveis opp på livet, justert til den som skal bruke den. Fest trykknapper i spongen på hver side av sidestykkene og en hempe helt i enden.Veska

Før du klipper til delene til veska så legg på mønsterarket og merk opp på nytt. Mønsterarket er en smule større enn det som er opprinnelig avmerket. Tilpass også merkingen til veskelåsen, det kan være lurt å kjøpe inn denne på forhånd. Det er best å grovklippe delene, for deretter å justere sømmonnet etterpå.

Pass på at det ikke blir for snaut med stoff der veskelåsen skal være. Det kan gjøre veskelåsen vanskelig å feste i tillegg til at den kan bli trang å åpne.

I broderipakka følger det med forstoff til veska, og man starter med å klippe til dette og kast over kantene med en symaskin.

For- og bakstykke sys sammen med maskin, rette mot rette, men la det stå åpent der veskelåsen skal være. Vreng veska og press sømmen litt slik at den blir jevn og pen. Foret sys sammen på samme måte, men her lar man det være åpent et stykke i bunnen som sys sammen for hånd til slutt. Sy sammen veska og foret  der hvor veskelåsen skal være rette mott rette, og press på nytt.  Vreng tilsutt veska slik den skal være, sett i veskelåsen og sy sammen åpningen nederst i foret.

 

©Lundebybunad.com
©Lundebybunad.com

Lua

Det er nok mange måter å sy sammen lua på, og siden jeg ikke hadde gjort dette før, var det bare å prøve seg fram. Skal prøve å forklare så godt jeg kan

Bruk medfølgende mønsterark til å merke opp de fire delene til "bremmen" på nytt. Hvis man ikke gjør dette ser det ut til at mønsteret ikke stemmer helt.

Sy sammen midten på bremmen og press sømmen, enten splitt sømmen, eller som jeg gjorde, la den ene gå en vei, og motsatt på andre stykket.

Merk av midten øverst på bakstykket og start med å feste knappenåler her, og gå nedover på hver side. Sy til slutt med maskin. Gjør det samme med foret og undersiden av bremmen.

Legg så bremmen rette mot rette og sy hele veien fra undersiden av bremmen rundt fronten og på nedsiden av bremmen igjen. Klipp av noe av det overflødige sømmønnet, og skrå litt av sømmonnet i hjørnene slik at du får pene hjørner når du vrenger bremmen riktig vei.

Legg bremmen rett/riktig "inne i lua" og sy en søm langs bremkanten, eller oversiden av lua sånn at bremmen blir tett.

Rett ut lua slik som den skal være og marker en linje med skredderkritt  litt over en cm over sømlinjen for å lage løpegang. Sy en søm langs denne linja.

Klipp av litt av sømmonnet hvis det er mye av det og brett inn sømmonnet på bakstykket og foret, og sy igjen nederst. La det stå åpent et par cm på hver side. Tre i en bred strikk, stram til og tilpass til den som skal bruke den. Fest den i hver side før du lukker resten av sømmen.

Hvis du synes strikken ikke strammer seg nok, kan du gjøre som meg, erstatte strikken med en skolisse. Det blir da ikke elastisk nederst på lua, men jeg vet ikke om dette er så viktig for funksjonen.

Man må nok feste lua til håret med spenner for den sitter ikke veldig godt på hodet.