Råd og tips

Lag en syprøve

Et tips om du ikke er så erfaren med symaskina er å lage en syprøve av for eksempel vesten, lua eller veska. Eller kanskje alle sammen? Om du har syerfaring kan det allikevel være lurt å lage en syprøve. Bruk gjerne en gardin eller et sengetøy som du ikke trenger lenger. Hvis prøvestoffet er skrukkete eller har mange bretter så stryk det først, ellers blir prøven helt feil.

Finn fram mønsterdelene som følger med og klipp de ut. Overfør til stoffet og klipp ut med sømmonn. Husk at du må legge til mer mønster på egenhånd på skuldrene. Til fôret kan du gjerne finne et stoff/gardin/sengetøy i en annen farge. Klipp ut delene og sy sammen etter veiledningen. Dette er en fin måte å få litt erfaring med å sy, og du finner fort ut hva du må eventuelt korrigere.

Bruk også samme prøve som hjelp til å tilpasse vesten til den som skal bruke den. Da vet du nøyaktig hva som skal til når du skal montere ekte vare.


Sy et underskjørt

Siden man allikevel må kjøpe forstoff til å ha nederst på stakken, så kjøp med en meter ekstra, og sy deg et underskjørt. Det er veldig enkelt og beskytter deg for ubehagelig kløe. I tillegg må du kjøpe en bred strikk til å bruke på lua, og da passer det fint å bruke denne strikken her også.

Bredden på forstoffet er vanligvis 140-150 cm. 

Mål den som skal bruke bunaden fra livet og ned til anklene. Legg på noen cm til å legge opp nede, og løpegang i livet, men ikke for mye, underskjørtet bør være litt kortere enn bunaden. 

Start med å sy sammen jarekantene, som kommer til bli midt bak. La det stå igjen ca 30 - 35 cm nederst, det er greit med en splitt bak slik at det ikke blir trangt å bevege seg. Brett inn jarekantene i splitten og sy de på plass. Legg opp nedkanten et par cm. Sy til slutt løpegang øverst, la et par cm stå åpent og tre i strikk.